Ineens heb je het, of misschien is het wel je droom. Je eigen horecaonderneming beginnen. Een hele grote stap wat veel tijd kost om te bewerkstelligen. Maar hoe begin je zoiets en waar moet je allemaal rekening mee houden. In deze blog vertellen we een aantal belangrijke zaken waas je rekening mee moet houden voor je je eigen horecazaak kan beginnen.
Pand
Allereerst moet je jezelf afvragen waar je een horecazaak wilt beginnen. Misschien heb je al wel een pand op het oog. Maar wist je dat je niet overal zomaar een horecazaak kunt beginnen? Check daarom altijd eerst het bestemmingsplan van de gemeente. Het kan zomaar zijn dat je op de gewenste locatie geen horecazaak mag beginnen.
Bedrijfsplan
Mocht je een geschikt pand hebben gevonden met het juiste bestemmingsplan dan kun je beginnen met het schrijven van je bedrijfsplan. Het bedrijfsplan kan je enorm helpen om je idee concreet te maken en scherp te formuleren. Werk bijvoorbeeld uit wie je doelgroep is en waarom deze doelgroep voor jou horecazaak gaat kiezen. Dit kan je ook helpen in de volgende stappen. Gebruik hierbij de trends en ontwikkelingen in de branche.
Financieel plan
Het bedrijfsplan kan je ook helpen om je financiering rond te krijgen tenzij je het niet nodig hebt natuurlijk. In een financieel plan staat een gedegen plan hoe je denkt je horecaonderneming rendabel gaat maken en waarom het interessant is om in te investeren. De horeca staat bij financierde bekend als een risicovolle branche. Je zult de financierde daarom met je plan en enthousiasme moeten overtuigen om er geld in te steken. Lukt het niet om de financiering (helemaal) rond te krijgen? Probeer dan om meerdere financieringen te combineren of start bijvoorbeeld een crowdfunding.
Vergunningen
Zeg je horeca, dan zeg je vergunningen. Die zijn nou eenmaal nodig en bepalen grotendeels wat je wel en niet kan met je horecazaak. Zo mot je een exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Dit heb je nodig als klanten gaan eten en drinken in je zaak. Soms is deze vergunning niet nodig voor bijvoorbeeld een afhaalrestaurant. Of te kijken hoe dit zit kun je het beste navraag doen bij jou gemeente aangezien dit ook verschilt per gemeente.
Met een exploitatiewet mag je nog geen alcohol checken. Hiervoor heb je een ontheffing Alcoholwet nodig. Om deze ontheffing aan te vragen moet je alleen wel minimaal 21 jaar of ouder zijn.
Voor het bouwen, verbouwen of renoveren van een pand heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Voor het slopen moet je vaak ook een sloopmelding doen. Ook het plaatsen van reclame op het pand valt onder de omgevingsvergunning.
Naast deze vergunningen die je moet hebben moet je ook voldoen aan de eisen voor de Drank- en Alcoholwet. Deze wet stelt eisen aan de inrichting van je horecazaak. Je moet bijvoorbeeld maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bijvoorbeeld brandgevaar. Hier kun je aan voldoen door bijvoorbeeld met ontbrandbare of brandvertragende materialen te werken.
Je eigen horecazaak
Eindelijk is het zover, al je vergunningen zijn binnen en je voldoet aan al de gestelde eisen van de wet- en regelgeving. Je kunt eindelijk beginnen met het inrichten van je zaak. Hierbij moet je rekening houden met heel veel zaken. Naast tafels, stoelen en bestek moeten er een hoop zaken geregeld worden. Zo moet je bijvoorbeeld een Kassanet Nuus. Met een Kassanet Nuus kun je tegenwoordig veel meer dan je denkt. Je kunt er real-time mee samenwerken met bijvoorbeeld de keuken, superhandig!